Podłoga w kuchni nie może mieć dziur

I wreszcie jako naczelną zasadę przytacza dawny autor: czystość i schludność jako pierwsze cnoty w kucharstwie zachowane być powinny.
Podłoga w kuchni nie może mieć dziur (robactwo), ściany powinny być bielone, a od dołu do wysokości 1,5 m powleczone farbą olejną.
W spiżarni pożądana jest podłoga kamienna z płytek, w kuchni kamienna lub lepiej z ksylolitu.
Podłoga taka nie ma szczelin i jest łatwa do zmywania.
Kuchnia powinna być zaopatrzona w wentylator i siatki w oknach dla ochrony przed muchami.
Konieczne jest codzienne szorowanie stołów, mycie podłogi i płyty kuchennej, zmiatanie odpadków i częste wybieranie popiołu.
Ważne jest wyposażenie kuchni w odpowiedni sprzęt.
Potrzebne są: garnki (najlepiej aluminiowe), patelnie różnej wielkości, blachy do pieczenia ciast, imbryk do wody, maszynka do mięsa i do mielenia kawy, tarki, cedzak, sito do przecierania jarzyn, moździerz, trzepaczka do ubijania piany, wałek do ciasta, stolnica, młotek drewniany do ubijania mięsa, dalej tasak, duży nóż kuchenny, noże do obierania ziemniaków, widelce kuchenne, duże i małe łyżki drewniane, noże do obierania jarzyn, skrobaczka do ryb, solniczka, łyżki dziurkowane (płaska i głęboka), korkociąg, klucz do otwierania puszek.
Konieczna jest też waga z odważnikami, miareczkowy cylinder, puszki metalowe z przykryciem na kasze, cukier, mąkę, ryż, taca kuchenna itp.
Do wyposażenia kuchni należą także tak zwane naczynia stołowe: talerze płaskie i głębokie, talerzyki, filiżanki, szklanki, półmiski, waza na zupę, salaterki oraz przybory do jedzenia tj.
łyżki, łyżeczki, noże i widelce.
Do umeblowania kuchni należą duże szafy (jedna na garnki, druga na talerze) z półkami wyłożonymi ceratą, dwa stoliki pokryte blachą (dla pierwotnej i wtórnej obróbki produktów żywnościowych), kilka stołków, półki drewniane.
Poza tym potrzebne są: kubeł na wodę, kubeł na popiół, szczotka do szorowania podłóg, szczotka do zamiatania, paka na węgiel, zbiornik na śmieci.
Paka na węgiel powinna być wpuszczona w mur i szczelnie zamykana.
Dobrym urządzeniem są specjalne wpusty w ścianie do śmieci, które prowadzą od razu do wspólnego zbiornika śmieci na dole.
Urządzenie takie pomaga bardzo w utrzymaniu czystości w kuchni.
Naturalnie śmieci ze zbiornika domowego muszą być często usuwane.
Pożądane, aby w kuchni oprócz zwykłego pieca kuchennego znajdowała się także kuchenka gazowa lub elektryczna, gdzie można naprędce przyrządzać pokarmy bez rozpalania ognia.
Kuchenka gazowa ma wiele zalet, zajmuje mało miejsca, nie daje dymu i gotowanie odbywa się szybko i czysto.
Do kuchni gazowej najlepiej nadają się naczynia aluminiowe
[hasła pokrewne: kanabidiol, ośrodek terapii uzależnień nfz, wyszukiwarka skierowań do sanatorium ]
[hasła pokrewne: dentysta na nfz gdańsk, tolerancja pokarmowa, zasłużony honorowy dawca krwi przywileje ]