Pomidor pochodzi z Południowej Ameryki

C – 35 mg %.
Sałata obfituje w związki mineralne – sód 3,1 mg %, potas – 208 mg %, wapń 25,9 mg %, magnez 9,7 mg%, żelazo 0,73 mg %, miedź 0,15 mg %, fosfor – 32 mg % (według McCance).
Pomidory (Lycopersicum esculenturn).
Pomidor pochodzi z Południowej Ameryki.
Był uprawiany przez Indian w Peru i Meksyku na kilka wieków przed Kolumbem.
W XVI wieku pojawił się we Włoszech, ale nie zdobył większego popytu.
W XIX na wielką skalę rozpoczęto hodowlę pomidorów w USA.
Obecnie ogromne hodowle pomidorów znajdują się w ZSRR, gdzie pod uprawę tej jarzyny zajętych jest ponad 200 000 hektarów, a zbiór przeciętnie wynosi około 100 milionów kwintali rocznie (według Meringa i Zaliwskiego).
Pomidory mają małą wartość odżywczą i kaloryczną (100 g pomidorów daje 15-20 kal.
), ale dużą pod względem zdrowotnym i smakowym.
Przeciętny skład pomidorów jest następujący: wody 89-95 %, białka 0,7- 0,9 %, tłuszczu 0,19 %, węglowodanów przyswajalnych 3,7 %, błonnika 0,27 %, związków mineralnych 0,54 %, związków pektynowych 0,83 %.
Ze związków mineralnych pomidor zawiera sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel i kobalt, z witamin – A (1,2-1,6 mg %), B1 (0,08- 0,16 mg %) i C (20-40 mg %).
Pomidory są więc bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Kwaskowaty smak zawdzięczają pomidory kwasowi cytrynowemu i jabłkowemu.
Znajdujemy w końcu w pomidorach drobne ilości solaniny (0,006 mg% według Steppa).
Pomidory są zupełnie wolne od ciał purynowych, wywierają działanie lekko moczopędne i czyszczące.
Spożywanie pomidorów jest zalecane zwłaszcza w cukrzycy, otyłości, dnie, w chorobach nerek.
Z pomidorów przyrządza się zupę, sałatkę, sos, pastę, konserwy.
Pomidory są nietrwałe i dlatego większość ich powinna być przetwarzana.
Właściwościami swoimi pomidory zbliżają się właściwie do owoców.
Popularność pomidorów oraz zainteresowanie nimi stale wzrasta.
Cebula (Allium cepa).
Cebula była znana ludziom od bardzo dawna, pochodzi prawdopodobnie z Azji południowo-zachodniej.
Cebula jest ceniona, jako przyprawa ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach (olejki eteryczne).
Według Hutchinsona cebula ma następujący skład: 0,9% białka, 5,2% przyswajalnych węglowodanów, z soli mineralnych sód, potas, magnez, żelazo, miedź, fosfor, chlor, z witamin około 25 jedno witaminy A w 100 g, 3D mg % witaminy B1 i 10 mg % witaminy C, błonnika świeża cebula zawiera około 0,71 %, a 100 g cebuli dostarcza 22 kalorii.
Ogórki (Cucumis sativus).
Ogórek był hodowany już w zamierzchłych czasach w Azji (3000 lat przed naszą erą), znany też był Grekom i Rzymianom.
Obecnie ogórek należy do naj pospolitszych warzyw
[podobne: endometrium o cechach proliferacji, trabekuloplastyka, stomatolog ursynów ]
[więcej w: wyszukiwarka skierowań, u ginekologa badanie, cena rezonansu magnetycznego głowy ]