Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój.
Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie.
Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii.
Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany.
Namiastki herbaty opisał u nas jeszcze w 1937 Rapczewski.
Do wyrobu tych surogatów używa się poziomek, jeżyn, malin, głogu, liści borówek, czarnych jagód, wrzosu, liści żurawin i czarnych porzeczek, skórek jabłek itp.
Miód sztuczny wyrabiany jest z cukru lub syropu ziemniaczanego.
Jest znacznie tańszy od produktu naturalnego i ma dużą wartość odżywczą, jest łatwo przyswajalny.
Tłuszcze syntetyczne.
Chemicy uzyskali również tłuszcze na drodze syntetycznej.
Flassner w 1948 na podstawie 8-letnich prac laboratoryjnych i klinicznych stwierdził, że trawienie, wchłanianie i zużytkowanie syntetycznych tłuszczów jest podobne jak tłuszczów naturalnych: 1 kg tłuszczu syntetycznego dostarcza 9,3 kal.
Również i skład tłuszczu zapasowego jest chemicznie ten sam co przy podawaniu tłuszczów naturalnych.
Tłuszcze te są łatwo emulgowane i dlatego zaleca się je w chorobach żołądka, jelit, a zwłaszcza wątroby i dróg żółciowych.
Tłuszcze syntetyczne są trwalsze niż tłuszcze naturalne i dają się dłużej przechowywać (wg Flassnera).
W Planie 6-letnim przewidziany jest dalszy rozwój przemysłu namiastek spożywczych i koncentratów.
Rozbudowane zostaną istniejące zakłady oraz wybudowane nowe fabryki, ulepszone zostanie wyposażenie techniczne w celu zwiększenia mechanizacji pracy i zwiększenia produkcji i obniżenia kosztów produkcji.
Prowadzona będzie też praca nad rozszerzeniem asortymentu polepszeniem, jakości koncentratów i namiastek spożywczych.
PRZYRZĄDZANIE POKARMÓW KUCHNIA I NACZYNIA KUCHENNE Kuchnia stanowi miejsce, w którym pokarmy zostają przygotowane do spożycia.
Powinna ona być przede wszystkim wzorem czystości, a urządzenie jej powinno być racjonalne.
W Książce Kucharskiej wydanej w 1835 r.
we Lwowie czytamy: Najsamprzód w kuchni powinien być porządek, a dalej: czystość niech błyska nie tylko z naczynia kuchennego, lecz łącznie z porządkiem niechaj w całej kuchni panuje, nawet w ubiorze kucharza, kucharki i pomocnika.
Jak widok brudnej, nieporządnej kuchni najlepszy odejmuje apetyt, tak z ukontentowaniem siadamy do stołu, gdyśmy przypadkiem, zajrzawszy do kuchni, ujrzeli połyskujące się talerze, misy, blaty i gdzie się wszystkiego najczystsze ręce dotykały
[hasła pokrewne: trabekuloplastyka, kardiolog dziecięcy warszawa nfz, tolerancja pokarmowa ]
[hasła pokrewne: wyszukiwarka skierowań, u ginekologa badanie, obława cda ]