Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę

Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę, diastazę, proteazy, oksydazy i peroksydazy.
Jeden kg soi dostarcza aż 4660 kalorii.
OWOCE Owoce stanowią jeden z naj dawniejszych pokarmów człowieka.
Mimo to do niedawna uważano je tylko za dopełnienie pożywienia zasadniczego – chleba, mięsa, mleka, Dopiero w bieżącym stuleciu po poznaniu roli witamin, soli mineralnych, wahań w równowadze kwasowo-zasadowej zrozumieliśmy, że owoce są również niezbędnym składnikiem naszego pożywienia, składnikiem, bez którego niemożliwe jest zachowanie zdrowia.
Od tego czasu datuje się też i rozwój sadownictwa.
W ciekawej tej dziedzinie ogromne zasługi położył uczony i sadownik radziecki J.
W.
Miczurin (1865-1935), który udowodnił, że właściwości roślin są zmienne zależnie od wpływów klimatu, gleby i krzyżowania i że człowiek może dowolnie kierować rozwojem roślin.
Można powiedzieć, że Miczurin zreformował przyrodę i nadał biologii nowy, płodny w odkrycia kierunek.
Samych nowych odmian drzew i krzewów owocowych wyhodował uczony radziecki ponad 300, wyhodował on nowe odmiany drzew owocowych odporne na mróz.
Dzięki zrozumieniu znaczenia owoców i wyzyskaniu odkryć Miczurin nastąpił w ZSRR ogromny rozwój sadownictwa także daleko w okolicach wschodnich i północnych, gdzie poprzednio wcale ich nie było.
W naszym kraju stoją przed sadownictwem wielkie zadania, nie mamy, bowiem dostatecznej ilości drzew owocowych.
Współczesna nauka o odżywianiu kładzie wielki nacisk na harmonijny udział w naszym pożywieniu wszystkich niezbędnych pokarmów, a więc także jarzyn i owoców.
Owoce są źródłem witamin, wody i węglowodanów, kwasów organicznych i składników mineralnych.
Z zasady są one ubogie w białko tłuszcze.
Niektóre z owoców mają dość znaczną wartość energetyczną, np.
znaczne ilości tłuszczu spotykamy w orzechach.
Owoce należą do ziemiopłodów, które chronią nas przede wszystkim przed zgubnym dla naszego organizmu brakiem witamin (zwłaszcza wit.
C) oraz soli mineralnych.
Zasadniczym składnikiem owoców jest woda.
Owoce średnio zawierają około 85 % wody, melon – aż 90 %, mało wody zawierają kasztany.
Woda odgrywa zasadniczą rolę w rozmaitych procesach przebiegających w organizmie, bo większość reakcji chemicznych jest niemożliwa bez udziału wody.
Woda rozrzedza pokarm i ułatwia dostęp i działanie sokom trawiennym.
Owoce pobudzają też wydzielanie soków trawiennych, brak płynów w stolcu powoduje zatrzymywanie się kału w jelitach.
Soki pewnych owoców mają działanie bakteriobójcze: sok cytryn np.
zabija pałeczki duru i gronkowce w ciągu 5 minut, meningokoki po 15 minutach, pałeczki błonicy po 20 minutach; te właściwości antyseptyczne soku cytrynowego znajdują zastosowanie przy leczeniu rozmaitych spraw zapalnych i zakaźnych jamy ustnej i gardła
[patrz też: kanabidiol, leki bez recepty wykaz, gastroskopia łódź ]
[podobne: gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku, leki bez recepty wykaz ]