Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach, także sok poziomek ma powstrzymywać ich rozwój.
Owoce zawierają naj rozmaitsze kwasy organiczne: jabłkowy (jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, pomidory), cytrynowy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, maliny, poziomki, morwy), tartarowy (winogrona), sukcynowy (w niedojrzałych winogronach), salicylowy (maliny, poziomki, wiśnie, pomidory).
Najczęściej występuje jabłkowy, cytrynowy i tartarowy, ich sole potasowe i sodowe mają- właściwości moczopędne i czyszczące.
Kwasy te spalają się w naszym organizmie i dostarczają pewnej ilości zasad, podając sok pomarańczy lub cytryny nie zdołamy zakwasić moczu, ale go zalkalizujemy.
Niedojrzałe owoce zawierają dużo kwasów organicznych, które w okresie dojrzewania przechodzą w cukry; owoce nabierają wówczas słodkiego smaku.
Białka owoców.
Owoce zawierają mało ciał białkowych.
W 1 kg czarnych jagód znajdujemy 1 g białek, śliwki, gruszki, poziomki, morele, brzoskwinie zawierają 5 g białka, kasztany są stosunkowo bogate w białko i zawierają 4,46 %.
W 1 kg wiśni lub pomarańczy znajdujemy 7 g ciał białkowych, w 1 kg malin – 15g, w 1 kg porzeczek – 20 g.
Ciała tłuszczowe występuj ą w owocach przeważnie w małych ilościach, znaczne ich ilości spotykamy jedynie w orzechach i migdałach.
Na powierzchni owoców znajdujemy cienką pokrywę z wosków, powstają one z połączenia wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych.
Węglowodany owoców.
Najwięcej rozpowszechnionymi węglowodanami w owocach są: sacharoza, glukoza i fruktoza.
Zawartość węglowodanów w owocach waha się w szerokich granicach, borówki np.
zawierają w 100 g 1,5 g węglowodanów, winogrona – do 24 g.
Oprócz wyżej wymienionych cukrów owoce zawierają pewne ilości błonnika.
Dawniej uważano, że błonnik jest przez człowieka zupełnie nietrawiony, jednakże delikatny błonnik świeżych owoców i jarzyn (młoda marchewka, szpinak, poziomki) może zostać strawiony w kątnicy i okrężnicy wstępującej.
Owoce swoje własności czyszczące zawdzięczają w dużej mierze zawartości błonnika, w zaparciu polecana jest zwłaszcza kuracja winogronowa.
W skórce owoców niedojrzałych znajduje się, odkryte w roku 1940 przez chemika Fremy, ciało propektyna, które w okresie dojrzewania pod wpływem kwasów organicznych przechodzi w pektynę, żelatynę owoców, która pęcznieje przy gotowaniu i odgrywa ważną rolę przy produkcji marmolad i galaretek owocowych (dużo pektyny zawierają jabłka, śliwki, porzeczki, agrest).
Pektyny są to kompleksowe wielocukry, zawierające wapń i magnez, spokrewnione z gumami.
Mają one konsystencję galaretowatą lub śluzową
[podobne: kardiolog dziecięcy warszawa nfz, kanabidiol, jak zostac dawca szpiku ]
[więcej w: wyszukiwarka skierowań do sanatorium, laryngolog poznań nfz, stomatolog ursynów ]