SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych

SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych, a zarazem najważniejszych związków mineralnych.
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu (NaCI), jest to ciało bezbarwne, przezroczyste, dobrze rozpuszczalne zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie.
Rozpuszczanie soli w wodzie obniża jej temperaturę: 36 g soli rozpuszczając się w 100 g wody obniża jej temperaturę z 12,6 °C do 10,11 °C.
W wodzie rozpuszcza się mniej więcej 1 część soli w 2,8 częściach wody.
Największe ilości soli zawarte są w morzach – woda morska zawiera przeciętnie około 2,9 % NaCI w okolicach północnych, około 3,55 % pod równikiem.
Bogata w sól kuchenną jest woda Morza Martwego (6,11 % na powierzchni i 7,20% w głębi), obliczają, że przy swej powierzchni 340 ml ² zawiera ono około 11 600 milionów ton soli.
Sól kuchenną otrzymuje się z wody morskiej przez wyparowywanie jej.
Obecnie użycie soli jest powszechne, człowiek zużywa przeciętnie około 5 kg soli rocznie.
Sól służy do konserwowania mięsa i ryb, gdyż pewne jej stężenie powstrzymuje rozwój drobnoustrojów i procesów gnilnych.
To konserwujące działanie soli było znane już od dawna.
Sól kuchenna musi być dostarczana w pożywieniu, zwłaszcza ludziom odżywiającym się głównie pokarmami roślinnymi.
Natomiast ludzie żywiący się mięsem oraz zwierzęta mięsożerne otrzymują dostateczne ilości soli w pokarmach.
Wiemy, że trawożerne konie i owce bardzo chętnie liżą sól.
Przeciętnie człowiek w swojej diecie spożywa około 10 g soli na dobę.
Długotrwały niedobór soli prowadzi do obniżenia się poziomu chloru w surowicy krwi i powoduje nawet wystąpienie śpiączki hipochloremicznej.
Nadmierne spożywanie soli jest również szkodliwe, gdyż sprzyja zatrzymaniu wody w ustroju, obarcza nerki i układ krążenia, hamuje ustępowanie stanów zapalnych.
TŁUSZCZE ROŚLINNE, CHAŁWA, MARGARYNA ORAZ NIEKTÓRE TZW.
KONCENTRATY I NAMIASTKI SPOŻYWCZE TŁUSZCZE ROŚLINNE Tłuszcze roślinne są otrzymywane z rozmaitych nasion i owoców, zawierają głównie glicerydy kwasu oleinowego, w tłuszczach roślinnych występują kwasy tłuszczowe nienasycone.
Tłuszcze roślinne są używane do celów odżywczych i technicznych.
Oliwa jest płynnym tłuszczem wyciśniętym z owocu drzewa oliwnego (Olea europaea).
Oliwa ma przyjemny zapach oraz dość dużą wartość odżywczą, używana jest zwłaszcza do przyrządzania sałat, niektórych konserw (oliwki).
Stosują oliwę w nadkwaśności żołądka oraz jako środek żółciopędny.
Chętnie dodajemy oliwę do sałatek i majonezów.
Oliwa znajduje też zastosowanie przy wyrobie konserw rybnych (np.
sardynek)
[przypisy: pojemnik na odpady medyczne, laryngolog poznań nfz, dentica ]
[patrz też: wyszukiwarka skierowań do sanatorium, laryngolog poznań nfz, stomatolog ursynów ]