Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego.
Także naczynia niklowe, a zwłaszcza ze stopów, w których skład wchodzi nikiel, nie są całkowicie oporne na działanie kwaśnych potraw (tombak zawiera miedź i 18 % cynku, mosiądz zawiera 50-% miedzi).
Stop miedzi, cynku i niklu znany jest pod nazwą nowe srebro, innym stopem jest argentan oraz metal brytania (miedź, cyna, antymon).
Wszystkie te metale zawierają pewną ilość ołowiu.
Kwaśne pokarmy nie powinny pozostawać długo w zetknięciu z argentanem, nowym srebrem i alpaką.
Do najlepszych naczyń z punktu widzenia higieny należą naczynia aluminiowe.
Aluminium jest metalem nieszkodliwym, już w naszym normalnym pożywieniu znajdujemy więcej glinu niż może go przejść w zwykłych warunkach z naczyń kuchennych do potraw.
Sałata zawiera 1,2 mg %, ziemniaki 0,9-1 mg%, mięso wołowe 0,5-1,6 mg%, mąka pszenna 1,7 mg%, cebula 4,3 mg %, także mleko, jabłka, jajka – zawierają niewielkie ilości aluminium.
Na powierzchni naczyń aluminiowych tworzy się stosunkowo trwała warstewka z tlenku aluminium A1203, która ma właściwości antykorozyjne (cyt.
według Budagjana).
Aluminium nie wchłania się w większych ilościach z przewodu pokarmowego.
Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie, mało – w kwasach i zasadach.
Do dalszych zalet naczyń aluminiowych należy ich taniość, lekkość, łatwość utrzymania w czystości, naczynia te nie dają odprysków (są bez emalii).
Trwałość naczyń metalowych zależy w dużej mierze od prawidłowego ich czyszczenia i konserwacji.
Przypalonych lub przyschniętych pokarmów nie wolno zeskrobywać nożem, ale należy odmoczyć wodą z sodą.
Do czyszczenia naczyń najlepiej nadaje się proszek kredowy – piasek i cegła powodują ścieranie się warstw powierzchniowych w naczyniu.
MYCIE NACZYŃ Naczynia kuchenne zabrudzone powinny być najpierw z grubsza oczyszczone i przed właściwym myciem uszeregowane według ich podobieństwa.
Naczynia zatłuszczone zalewamy gorącą wodą z dodatkiem sody, przez co tłuszcz staje się łatwiejszy do usunięcia.
Tłuszcz nie rozpuszcza się ani w gorącej, ani w zimnej wodzie.
Soda z tłuszczem tworzy mydła, które są w wodzie rozpuszczalne.
Do czyszczenia naczyń aluminiowych nie należy używać sody, gdyż tracą one wówczas swój połysk i barwę.
Ponieważ białko rozpuszcza się w zimnej wodzie, a ścina się w gorącej, dlatego naczynia po mleku, jajecznicy powinny być najpierw moczone w zimnej wodzie, zanim włożymy je do wody gorącej.
Wszystkie naczynia powinny być następnie zmywane w wodzie gorącej z dodatkiem mydła i opłukane gorącą czystą wodą.
Kolejność mycia w wodzie powinna być następująca: 1) szkło; 2) srebro, platery; 3) porcelana, fajanse; 4) garnki.
Wszystkie naczynia po umyciu suszymy w suszarce lub składamy w drucianej misce, skąd po obeschnięciu przenosimy do szafy
[patrz też: endometrioza po cc, leki bez recepty wykaz, kuracje nfz ]
[podobne: powiekszanie ust wroclaw, nfzbydgoszcz, stomatolog na nfz bydgoszcz ]