W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro

W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro, a Bełochwostow z Tomska zastosował przetwór z czosnku Satiwin do leczenia czerwonki (Sowet.
Med.
, 4/1949).
Już po 3-4 dniach leczenia czosnkiem stolec stawał się sformowany, a krew i śluz znikały z niego.
Czosnek jest też zalecany w przypadkach braku łaknienia, gnicia jelitowego, w miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym, przeciw niektórym pasożytom jelitowym (owsiki).
W naszym piśmiennictwie nalewkę czosnkową zalecał jeszcze w 1922 J.
Goldberg w celu obniżenia ciśnienia krwi (Pol.
Gaz.
Lek.
, 42/1922).
W kuchni jest używany jako przyprawa do zup, kiełbas, do mięsa i kiszenia ogórków.
Kminek (Carum carvi).
Od wieków znany, jako przyprawa.
Ziarenka kminku są to wysuszone owoce rośliny o tej samej nazwie.
Działanie jego zależy od zawartości olejku eterycznego.
Kminku używa się zwłaszcza przy wyrobie pewnych gatunków pieczywa i sera.
Czynnym związkiem jest olejek eteryczny zawierający keton karwon i terpen limonen.
Koper (Anethum graveolens) jest to ziele jednoroczne z rodziny baldaszkowatych.
Wysuszone jego owoce mają aromatyczny zapach.
Znajduje dość szerokie zastosowanie przy przyrządzaniu sosów, jarzyn i zup, przy kiszeniu kapusty i ogórków.
Olejek eteryczny kopru zawiera anetol i keton fenchol.
Cynamon (Cinnamomum cassia) znany już był w starożytności.
Jest to przyprawa z wysuszonej części wewnętrznej kory młodego drzewa cynamonowego (laurus cinnamomi).
Działanie zależy od olejku cynamonowego.
Cynamonu używa się, jako kuchennej przyprawy do kompotów, ryżu, do niektórych gatunków ciasta, sera, do likierów.
Imbir (Zingiber officinale).
Imbir otrzymujemy z korzeni rośliny Zingiber officinale, znajduje się w handlu pod postacią proszku lub małych kawałków.
Imbir stosuje się do przypraw mięsnych i wyrobów cukierniczych, słodkich potraw i likierów.
Papryka (Capsicum annuum) pochodzi z Ameryki Południowej.
Należy podkreślić, że jest ona bogata w witaminę C i karoten.
Ostry swój smak zawdzięcza związkowi zwanemu kapsaioyną.
Olejek eteryczny stanowi 10-12 % owocu.
Oprócz powyżej wymienionych przypraw zastosowanie znajdują jeszcze zaprawy z rozmaitych listków i ziół, jak gorczyca (zawierająca glukozyd sinigrynę), majeranek, tymian, liście bobkowe, liście pietruszki (zawierają karoten i witaminę C) i wiele innych.
Zostają one częściowo w stanie świeżym, częściowo w wysuszonym dodawane do zup, sosów, potraw mięsnych i ryb.
Ocet otrzymujemy za pomocą bakteryjnej fermentacji, za produkt wyjściowy służą spirytus, piwo, wino owocowe.
Ocet winny służy do zaprawiania rozmaitych potraw, sałat, sosów, potraw mięsnych, rybnych, owoców, napojów
[przypisy: stomatolog na nfz bydgoszcz, wyszukiwarka skierowań do sanatorium, endometrium o cechach proliferacji ]
[podobne: reishi zarodniki, endometrioza po cc, pojemnik na odpady medyczne ]