Wino zawiera wodę

Wino zawiera wodę, cukier gronowy i owocowy, 5-16 % alkoholu, kwasy organiczne w ilości 0,3-0,8 %, (kwas mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy masłowy, sukcynowy), taninę, rozmaite etry i aldehydy, ciała azotowe, ciała nieorganiczne (0,15-0,6 %).
Rozmaite gatunki wina zawierają różny odsetek alkoholu, wina reńskie około 8,20 % mozelskie, 7,36 %, wina czerwone z Bordeaux 8,10%, wermut 10,12 %, tokaje: (6,52-12,37), malaga 12,60 %, madera 14,43 %, sherry 16,09 %, wina owocowe z jabłek 4,74%, wina z agrestu 10,74% (wg F.
Krausa i T.
Brugscha).
Szampan zawiera ponad 13 g alkoholu w 100 ml, marsala 16,8 g.
W ZSRR za najlepsze wina stołowe uchodzą wina kachetyńskie, dońskie, krymskie i azerbejdżańskie.
Ciekawe są spostrzeżenia o leczniczym, działaniu wina gronowego.
Od dawna przepisywano wino czerwone w stanach biegunkowych (działanie garbników), w gorączce zalecaj wino jeszcze Hipokrates.
Wielu lekarzy podkreśla tonizujące właściwości wina, zwłaszcza w zapaleniu płuc u starców.
W gruźlicy wino polepsza łaknienie i nastrój przygnębionego zwykle chorego.
Związki zawarte w winie zwiększają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a glicerol pobudza produkcję żółci, a więc pośrednio polepsza się trawienie i przyswajanie pokarmów.
Dzięki zawartości związków organicznych i pierwiastków śladowych wino ma wyraźne właściwości tonizujące, szczególnie w okresie zdrowienia spostrzega się korzystne działanie wina.
Działaniem moczopędnym odznaczają się wina białe.
Nie do pogardzenia jest też wartość kaloryczna: pół litra lekkiego stołowego wina dostarcza około 400 kalorii (wina słodkie więcej).
Ciekawe są tez spostrzeżenia o bakteriobójczym działaniu winogronowych.
Stwierdzano, że przecinkowce cholery, pałeczki okrężnicy, duru brzusznego i durów rzekomych szybko giną w winie (5-30 minut).
Bakteriobójcze właściwości winą wykazali zwłaszcza Sower.
Kostow w latach 1932-33 stwierdził szybkie znikanie pałeczek duru brzusznego w stolcu ozdrowieńców otrzymujących około 250 ml wina dziennie.
Należy podkreślić, że ogół lekarzy mało zna właściwości dietetyczne i lecznicze wiń gronowych, konieczne są też dalsze badania w tej dziedzinie i ściślejszy kontakt pomiędzy producentami wina a światem naukowym.
Z innych napojów alkoholowych należy jeszcze wspomnieć o miodzie, używanym za napój od dawien dawna.
Miód pitny wyrabiany jest z miodu z dodatkiem wody (stosunek od 1: 1 do 1 : 4).
Im więcej miodu, tym moc napoju jest większa.
Mieszaninę wody z miodem gotuje się, studzi i dodaje drożdży.
Pod wpływem drożdży występuje fermentacja alkoholowa, po zakończonej fermentacji następuje dojrzewanie miodu
[podobne: endometrium o cechach proliferacji, kardiolog dziecięcy warszawa nfz, stomatolog ursynów ]
[przypisy: kuracje nfz, wyszukiwarka sanatorium, kanabidiol ]