Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol

Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol, i kawę zbożową.
Żyto zawiera około 10 % białka, 2,3 % tłuszczu, 72,3 % przyswajalnych węglowodanów, 2,1 % ciał mineralnych.
Białka żyta nie są pełnowartościowe.
Pszenica (Triticum sativum).
Pszenica pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, w zamierzchłych czasach uprawiano ją w okolicach Morza Kaspijskiego.
Do Chin zawędrowała około 3000 lat przed naszą erą, do Egiptu około 2400.
Ziarenko pszenicy składa się z kiełka, ziarenka właściwego i otoczki.
Kiełek składa się z małych komórek bogatych w białko i tłuszcz; w ziarnie właściwym spotykamy skrobię i ziarenka glutenu.
Otoczka zawiera dwie warstwy: zewnętrzna obfituje w błonnik i sole mineralne, wewnętrzna zawiera brązowy barwnik.
Pszenica zawiera w-całkowitym ziarnie 14,5 % wody, 11 % ciał azotowych, 69 % skrobi, 1,2 % tłuszczu, 1,7 % ciał mineralnych.
Białka pszenicy mają wysoką wartość biologiczną, dostarczają dużo fosforu, jest to najbardziej wartościowe zboże.
Istnieją liczne odmiany pszenicy, znamy ich około 300.
U nas są uprawiane prawie wyłącznie pszenice ozime.
Owies (Avena sativa).
Owies pochodzi prawdopodobnie z Abisynii, do Europy zawitał najpóźniej ze wszystkich zbóż.
Wytrzymuje on działanie silnych wiatrów, nie jest wymagający pod względem gleby, może być siany nawet w górach.
Owies jest bogaty w białko, tłuszcze i składniki mineralne (wapń i żelazo), zawiera sporo ciał balastowych i dlatego nie jest wskazany w przypadkach podrażnienia jelita grubego.
Należy do nielicznych pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają pokaźne ilości związków purynowych.
Owies zawiera spore ilości kwasu fitynowego (inozytolosześciofosforowego), który nie jest przyswajany przez organizm ludzki, gdyż człowiek nie ma odpowiedniego zaczynu (Iitaza) rozkładającego ten związek.
Kwaś fitynowy ma właściwości wiązania wapnia, który staje się wówczas nieprzyswajalny, co wiedzie do zubożenia ustroju w wapń.
Zwłaszcza u dzieci długotrwałe podawanie płatków owsianych przy niedostatecznym dostarczaniu wapnia może usposabiać do krzywicy.
Płatki owsiane są podawane często w leczeniu cukrzycy (Noorden).
U ludzi uczulonych owies może spowodować stany zapalne skóry, napady dychawicy oskrzelowej.
Znany klinicysta francuski Trousseau zapadał na dychawicę oskrzelową, ilekroć zbliżył się do owsa.
Owies ma również swoiste działanie na niektóre zwierzęta: hodowcy koni wiedzą, że konie karmione obficie owsem stają się niespokojne.
Proso (Jilanicum rnilliaceum).
Jest to zboże drobnoziarniste, znane w Europie od dawna
[podobne: klinika laryngologii warszawa, gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku ]
[patrz też: kuracje nfz, wyszukiwarka sanatorium, kanabidiol ]