Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku.
Z prosa wyrabia się znaną kaszę jaglaną.
Jęczmień (Hordeum vuLgare).
Jest pewnie pierwszym zbożem spożywanym przez ludzi.
Znano go już w zamierzchłej starożytności, w Egipcie opisano już w 2400 r przed naszą erą, gdzie uważano go za dar bogini Izydy.
Jęczmień był też poświęconym ziarnem w Grecji, używanym do ofiar.
Cymbrowie wyrabiali chleb z jęczmienia.
Jęczmień łatwo przystosowuje się do rozmaitych temperatur, dlatego spotykamy go w Afryce, jak też i w północnej Europie, rośnie i na glebie mało urodzajnej.
Chleb wyrabiany z jęczmienia jest niesmaczny.
Obecnie używa się jęczmienia, jako zboża pastewnego, a także do wyrobu piwa i alkoholu oraz kasz.
Gryka.
Roślina ta należy do rdestowatych.
Pochodzi z Azji Środkowej, w Europie była już znana w XV w.
Z gryki otrzymujemy mąkę i kaszę.
Mąka jest rzadko używana, natomiast kasza ma dość licznych zwolenników.
Ryż (Gryza sativa).
Ryż jest znany ludziom od dawna.
W Indiach jest uprawiany od przeszło 5000 lat, w Chinach był znany na 3000 lat przed naszą erą.
W Europie rozpoczęto hodować ryż w pierwszej połowie XVI w.
W XVII w.
przeniesiono ryż do Ameryki (delta Missisipi).
Obecnie ryż jest hodowany w wielu krajach – w Chinach, Japonii, Indiach, na Jawie, w Syjamie, Birmie, Egipcie, w Europie – w Hiszpanii.
Ryż należy do najbardziej rozpowszechnionych roślin uprawnych, 1/3 ludności na ziemi żywi się ryżem.
Dla wielu ludów Azji ryż jest tym, czym chleb i ziemniaki dla ludów europejskich.
Ryż zawiera dużo skrobi, ale jest ubogi w białko, tłuszcze i sole mineralne.
Skrobia (około 76 %) znajduje się pod postacią małych łatwo strawnych ziarenek.
Podczas gotowania ryż wchłania duże ilości wody.
Według Atwatera i Wooda gotowany ryż zawiera 52% wody, 5% białka, 0,1 % tłuszczu, 41,9 % węglowodanów, 0,3 % związków, mineralnych.
Ryż jest pokarmem dobrze przyswajalnym i daje bardzo mało odpadków.
Przyswajalność i strawność ryżu rośnie wraz ze stopniem polerowania, ale tracąc łuski traci również i składniki witaminy B.
Z powodu małej zawartości białka, tłuszczu i związków mineralnych ryż nie powinien być jedynym źródłem pożywienia, jak to się zdarza w niektórych okolicach na Dalekim Wschodzie.
Ryż jest spożywany pod postacią sypkiej kaszy, legumin, jako dodatek do mięsa.
Z ryżu wyrabia się też napoje alkoholowe, jak arak oraz japoński napój sake (podobny do piwa).
Kukurydza (Zea mais).
Kukurydza była uprawiana w Meksyku już w czasach przedhistorycznych.
Z Europejczyków pierwszy zobaczył kukurydzę Kolumb w 1492 na Kubie, skąd przeniesiono kukurydzę do Hiszpanii
[patrz też: endometrium o cechach proliferacji, kardiolog dziecięcy warszawa nfz, klinika laryngologii warszawa ]
[więcej w: gastroskopia łódź, lekarz po rosyjsku, leki bez recepty wykaz ]